T-Mobile start uitrol landelijk 'internet of things'-netwerk

T-Mobile start volgende week met de uitrol van zijn internet of things-netwerk, dat in de loop van 2017 landelijk dekkend moet zijn.

Zo'n netwerk is bedoeld voor apparaten die soms maar een kleine hoeveelheid data willen versturen. Door gebruik te maken van een speciaal netwerk is data veel goedkoper en ligt het stroomverbruik lager.

T-Mobile maakt gebruik van de technologie NarrowBand-IoT (NB-IoT). KPN voltooide in juni al het eerste landelijk dekkende internet of things-netwerk, maar gebruikt daarvoor de technologie LoRa (Long Range Wide Area).

T-Mobile start de uitol van zijn NB-IoT-netwerk in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en de omgeving van Schiphol, meldt het bedrijf. Daarna volgen meer locaties, tot het netwerk in de loop van 2017 landelijk dekkend is.

De eerste

De provider is daarmee de eerste die een netwerk op basis van NB-IoT op grote schaal uitrolt. Vodafone gaat ook een NB-IoT-netwerk aanbieden, maar start pas in 2017 met de uitrol.

Hoewel LoRa en NB-IoT met hetzelfde doel zijn ontwikkeld, bestaan er wel verschillen. Zo is LoRa een open project en wordt het al ondersteund door tal van apparaten.

NB-IoT is op zijn beurt gestandaardiseerd door 3GPP, een samenwerkingsverband tussen telecomproviders dat ook de standaarden voor 3G en 4G heeft vastgesteld. Door het ontbreken van een groot dekkend netwerk wordt die techniek tot nu toe nog niet veel ondersteund door gadgets.

Verwacht wordt dat het aantal apparaten dat in beperkte mate online informatie uitwisselt de komende jaren fors zal groeien.

Tip de redactie