Ecuador bevestigt beperken internettoegang Julian Assange

De regering van Ecuador heeft dinsdag bevestigd dat het de internettoegang van Wikileaks-oprichter Julian Assange sinds zondag heeft beperkt nadat Wikileaks documenten van Hillary Clinton's presidentscampagne openbaar had gemaakt.

Wikileaks vertelde zondag al over de beperkte internettoegang van Assange, die nog steeds verblijft op de ambassade van Ecuador in Londen.

Door het nieuws van de internetbeperking van Assange ontstonden geruchten dat Ecuador mogelijk door de VS zou zijn gedwongen om maatregelen te nemen tegen Assange.

De regering van Ecuador zei echter dat het land "niet zwicht onder de druk van andere landen" en dat de internettoegang uitsluitend was beperkt "omdat Ecuador zich niet wil mengen in verkiezingsprocessen of een voorkeur voor een kandidaat wil hebben".

Asiel

Assange kreeg asiel aangeboden door Ecuador in de ambassade in Londen nadat een Britse rechter had bepaald dat de Australiƫr zou mogen worden uitgeleverd aan Zweden. Daar zou hij worden ondervraagd omdat hij mogelijk twee vrouwen seksueel zou hebben misbruikt.

Assange vreest dat hij in Zweden wordt uitgeleverd aan de VS voor zijn rol bij het lekken van Wikileaks-documenten over onder meer het Amerikaanse leger.

Lees meer over:
Tip de redactie