Yahoo presteerde in het derde kwartaal boven verwachting van analisten, ondanks het zware weer waar het bedrijf de laatste maanden in zit.

Yahoo zag al zijn kwartaalcijfers verbeteren de afgelopen drie maanden, vergeleken met de cijfers van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Zo draaide Yahoo een omzet van 1,3 miljard dollar (1,18 miljard euro), waar dat een jaar geleden nog 1,23 miljard dollar was. De cijfers zijn beter dan beursanalisten hadden voorspeld.

De nettowinst steeg afgelopen kwartaal naar 162,8 miljoen dollar, waar dat een jaar geleden nog 76,3 miljoen dollar was. Het operationeel verlies lag afgelopen drie maanden met 52 miljoen dollar tevens lager dan de 86 miljoen dollar van een jaar eerder.

Stijgende advertentiemarkt

Yahoo-divisie Mavens, kort voor mobile, video, native en social advertising, zag zijn omzet met 24 procent stijgen tot 524 miljoen dollar.

De omzet over zoekopdrachten daalde ondertussen met 14,1 procent tot 752,5 miljoen dollar. Verizon wil de zoek-tak van Yahoo, net als de messenger en e-mailtak van het bedrijf, combineren met die van AOL. Verizon nam dat bedrijf vorig jaar over.

Overname door Verizon

Yahoo-CEO Marissa Mayer zegt tevreden te zijn met de resultaten. "Naast dat we ons blijven inzetten om ons bedrijf sterker te maken, zijn we ook druk met de voorbereidingen om te integreren met Verizon", schrijft Mayer. Amerikaanse telecomprovider Verizon neemt Yahoo over.

De bedrijven bereikten in juli 2016 een overeenkomst voor die overname. Het telecombedrijf en Yahoo maakten toen een deal van 4,83 miljard dollar (4,39 miljard euro). Maar door de problemen van de afgelopen weken zijn die onderhandelingen in zwaar weer terecht gekomen, en zou Verizon 1 miljard dollar van de prijs af willen.

Zwaar weer

Yahoo zou volgens geruchten de e-mails van zijn gebruikers hebben gescand voor inlichtingendiensten, en zou dat doen nog voordat de eigenlijke ontvanger die berichten had gelezen.

Bovendien werd Yahoo eind september aangeklaagd voor nalatigheid bij een grootschalige hack in 2014, toen de gegevens van ruim 500 miljoen gebruikers werden gestolen. In het kader van de overnamegesprekken neemt Yahoo  geen vragen aan na het presenteren van zijn kwartaalcijfers. Normaal gesproken lichten bedrijven hun prestaties ne de presentatie toe aan de pers.