Disney heeft zijn overnamebod op Twitter onder meer laten vallen omdat het sociale netwerk bekendstaat als broedplaats van pesterijen en ander onbeschaafd internetgedrag.

Dat stellen ingewijden dinsdag tegen Bloomberg. Disney nam twee investeringsbanken in de arm om de overname van Twitter door te lichten, maar zag hier uiteindelijk toch van af.

De maker van populaire kinderfilms had ook andere redenen. Zo heeft Twitter een marktwaarde van 12 miljard dollar terwijl het nog altijd geld verliest. Aandeelhouders van Disney waren ontevreden over de mogelijke overname van een verliesgevend sociaal netwerk.

Naar verluidt waren ook Salesforce en Google-moederbedrijf Alphabet geïnteresseerd in een overname, maar is inmiddels iedereen afgehaakt. 

Twitter-directeur Jack Dorsey zou ook niet erg enthousiast zijn geweest over een verkoop. Hij wil liever zelfstandig op zoek naar nieuwe groei, onder meer door in te zetten op het livestreamen van video.

Het sociale netwerk krijgt regelmatig kritiek omdat veel gebruikers last hebben van beledigingen en bedreigingen, vaak door anonieme medegebruikers. Twitter zet in het afgelopen jaar steeds meer in op het verbeteren van de mogelijkheden om racistisch, seksistisch en ander ongewenst taalgebruik te melden.