Netflix groeit veel harder dan verwacht

Netflix heeft in het derde kwartaal 3,6 miljoen nieuwe abonnees verwelkomd. In totaal zijn er 86,7 miljoen mensen over de hele wereld die een abonnement op Netflix hebben.

De Amerikaanse streamingdienst overtrof daarmee de verwachtingen van analisten over de aanwas ruimschoots en zag zijn aandelen in de nabeurshandel een flinke sprong maken.

Ook de omzet pakte afgelopen kwartaal flink hoger uit dan gedacht. Voor het eerst kwam die boven de 2 miljard dollar uit. Het bedrijf gaf wel meer uit aan onder meer eigen producties en licenties. De nettowinst steeg van 43,1 miljoen naar 51,5 miljoen dollar.

Netflix verhoogde in de afgelopen periode de maandelijkse abonnementsprijs voor veel mensen die al langdurig abonnee zijn. De gemiddelde abonnee betaalt nu zo'n 10 procent meer. Dat zorgt voor nieuwe inkomsten, die volgens Netflix weer zullen worden geïnvesteerd in het produceren van nieuwe series en films.

Voor het vierde kwartaal verwacht Netflix 3,75 miljoen nieuwe gebruikers, waarvan 1,45 miljoen in eigen land.

Stranger Things

Netflix is de zender achter series als House of Cards, Orange is the New Black, Stranger Things en Narcos. Vooral die laatste twee stuwden de gebruikersaantallen, laat de dienst weten.

In 2017 wil Netflix duizend uur originele content online zetten, schrijft het bedrijf in een brief aan investeerders (pdf). Dit jaar was dat nog zeshonderd uur.

In de brief bevestigt Netflix dat het niet langer van plan is om zijn streamingdienst naar China te brengen. Buitenlandse technologiebedrijven zijn in China vaak niet welkom en moeten sowieso samenwerken met een lokale partner om voet aan de grond te krijgen. Ook moeten bedrijven zelf zware censuur toepassen. De filmwinkel van Apple werd onlangs nog gesloten in het land omdat het bedrijf dat niet deed.

Netflix is nu van plan om zijn originele series te verkopen aan streamingplatforms die al in China actief zijn, om zo alsnog inkomsten uit het land te verwerven.

Amazon

Netflix zegt ook aan te nemen dat Amazon Prime Video, de streamingdienst van de internationale webwinkel, in de herfst wereldwijd beschikbaar zal worden. Dan start The Grand Tour, de nieuwe autoshow van de drie voormalige presentatoren van de BBC-reeks Top Gear.

Eerder zeiden bronnen in de televisiewereld al dat Amazon de Nederlandse rechten voor verschillende series aan het inkopen was.

Lees meer over:
Tip de redactie