DEN HAAG - De rijksoverheid neemt juridische stappen tegen de man die begin oktober enkele websites van de overheid platlegde. Hij kan een schadeclaim van enkele tienduizenden euro's tegemoet zien, aldus vrijdag de ICTU, de uitvoeringsorganisatie van de overheid die zich met ICT bezighoudt.

De internetpagina's overheid.nl en regering.nl waren vier dagen onbereikbaar als gevolg van een zogeheten DDoS-aanval, wat staat voor Distributed Denial of Service. Volgens een woordvoerder van ICTU heeft de dader zich zowel op de TROS-radio en als in Twee Vandaag bekendgemaakt. Hij zou gehandeld hebben uit onvrede met het kabinetsbeleid.

Bronnen rond het onderzoek hebben gemeld dat het om de 18-jarige Eric de Vogt uit Breda gaat. Hij staat te boek als hoofdverdachte. Volgens de bronnen zou De Vogt niet alleen hebben gehandeld, maar zijn er meerdere verdachten.

Maatregelen

ICTU zegt 'reële schade' te hebben ondervonden van de aanval. Intussen zijn enkele technische maatregelen genomen om toekomstige aanvallen op de sites beter de baas te kunnen. "We kunnen nog meer maatregelen nemen, maar die zijn afhankelijk wat onze opdrachtgevers daar voor overhebben'', aldus de woordvoerder.

De actie die ICTU onderneemt is civielrechtelijk. Het Openbaar Ministerie in Den Haag is bezig met een onderzoek dat mogelijk kan leiden tot een strafrechtelijke vervolging. Een woordvoerder van het OM kon vrijdag nog niet zeggen of het inderdaad zover komt.