WhatsApp en Viber uren geblokkeerd op verkiezingsdag Montenegro

Berichtendiensten WhatsApp en Viber zijn zondag tijdens de parlementsverkiezingen urenlang geblokkeerd door de autoriteiten in Montenegro.

Volgens de lokale autoriteiten zou er via de sociale media “onrechtmatige marketing” zijn verspreid op de verkiezingsdag zondag, meldt persbureau Associated Press (AP) maandag.

Oppositieleider Ranko Krivokapic veroordeelde de maatregel en noemde het "ondenkbaar" dat zo’n blokkade in een ander land zou worden opgeworpen op een verkiezingsdag.

Whatsapp en Viber hebben zich tegenover AP onthouden van een reactie.

Arrestaties

Bij de gespannen verlopen verkiezingen zondag zijn twintig mensen gearresteerd. De Democratische Partij van Socialisten van zittend premier Milo Djukanovi haalde de meeste zetels.

Voor een meerderheid moet de partij van Djukanovic echter gaan samenwerken. De samenstelling van deze coalitie gaat voor een belangrijk deel bepalen of het land op de Balkan doorgaat op de westerse koers of zich juist meer op Rusland gaat richten. 

Montenegro is niet het enige land waar WhatsApp ooit uit de lucht is gehaald. In Brazilië is de chatapp meerdere keren geblokkeerd op last van de rechter in een slepend conflict over het delen van informatie met de Braziliaanse justitie.

Lees meer over:
Tip de redactie