Britse geheime diensten braken privacyregels bij dataverzameling

De geheime diensten GCHQ, MI5 en MI6 hebben privacyregels geschonden door op grote schaal informatie over Britse burgers te verzamelen zonder adequaat toezicht.

Sommige informatie had helemaal niet verzameld mogen worden volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, oordeelde het Britse onderzoekstribunaal IPT maandag.

De organisatie Privacy International was in juni vorig jaar naar het tribunaal gestapt met klachten over surveillance door de veiligheids- en inlichtingendiensten.

In het oordeel merkt IPT op dat het toezicht dat lange tijd ontbrak er vorig jaar wel is gekomen in de vorm van nieuwe regelgeving. Privacy International noemt het tegenover de BBC een "erg significante uitspraak".

Informatie

Het gaat om persoonlijke informatie van burgers die op grote schaal is verzameld door GCHQ en MI5. Daarbij is ook informatie onderschept van mensen die waarschijnlijk niet 'interessant' zijn voor diensten.

De diensten verzamelden bijvoorbeeld communicatiemetadata. In het geval van telefoongesprekken wordt er dan gekeken naar de duur van gesprekken en welke personen daarbij betrokken zijn.

Privéleven

Hoewel er in dit geval niet naar telefoongesprekken is geluisterd, is het volgens het IPT wel in strijd met het Europees verdrag waarin staat dat alle burgers recht hebben op een privéleven.

Er mag alleen personlijke informatie worden verzameld als dat wettig gebeurt en als er een noodzaak is. Pas in februari 2015 kwam er formeel een beleid voor het wettig verzamelen, beheren en verwijderen van de gegevens. Voor die tijd, van 1998 tot 2015 werkten de diensten dus volgens het IPT onwettig.

MIllie Graham Wood van Privacy International noemt het een "veroordeling die lang op zich liet wachten" over "de surveillancediensten die onze democratie met voeten treden en op enorme schaal spioneerde".

Tribunaal

Het IPT is in het leven geroepen om klachten over de Britse geheime diensten in behandeling te nemen. Het tribunaal controleert of de diensten zich in het verleden aan de wet hebben gehouden.

De uitspraak heeft mogelijk gevolgen voor het invoeren van een nieuwe spionagewet in het Verenigd Koninkrijk. Daarin is opgenomen dat de diensten zwaardere middelen mogen inzetten om inlichtingen te verzamelen.

Lees meer over:
Tip de redactie