'Apple werkt voorlopig niet meer aan eigen auto'

Plannen van Apple om eigen elektrische auto’s te produceren zijn voorlopig van tafel. Het projectteam gaat zich richten op het ontwikkelen van autonome rijsystemen en samenwerken met bestaande automakers.

Dat schrijft Bloomberg maandag op basis van ingewijden. Er zouden honderden mensen uit het projectteam zijn vertrokken door de veranderde ambitie. Een aantal Apple-medewerkers is ontslagen, anderen krijgen een nieuwe functie binnen het bedrijf.  

Volgens de ingewijden krijgt het team tot eind volgend jaar om te werken aan de autonome rijsystemen, waarna verder wordt besloten over de toekomst van Apple in de autoindustrie.

Het autoproject heeft volgens Bloomberg flink geleden onder interne strijd. Managers zouden eind vorig jaar ruzie hebben gemaakt over de richting van het project. Apple onthoudt zich van commentaar in het artikel.

Weinig vooruitgang

De New York Times meldde vorige maand al op basis van anonieme bronnen dat delen van het autoproject waren stopgezet omdat Apple de plannen voor een eigen auto wilde heroverwegen. Volgens de krant ging het niet goed met het project: grote investeringen zouden nauwelijks hebben geleid tot vooruitgang.

Vorig jaar werd bekend dat Apple aan een elektrische auto werkte, al heeft het bedrijf dat nooit officieel bevestigd. Naar verluidt wilde het bedrijf in 2019 al beginnen met het verschepen van de voertuigen.

Techreuzen op de automarkt

Apple is niet het enige technologiebedrijf dat zich ook op de autobranche heeft gericht. Google ging als een van de eerste ontwikkelaars met zelfrijdende auto’s de openbare weg op. De voertuigen van het bedrijf hebben inmiddels meer dan 3,2 miljoen kilometer afgelegd op Amerikaanse wegen.

Naast Google houdt bijvoorbeeld ook Tesla zich hiermee bezig. De auto's van het bedrijf zijn al voorzien van een deels zelfrijdende functie.

Eerder dit jaar startte Uber met taxiritjes in zelfrijdende auto’s in het Amerikaanse Pittsburgh. Het is daarbij nog wel de bedoeling dat een zogeheten veiligheidschauffeur de auto in de gaten houdt.

Lees meer over:
Tip de redactie