Slechts een op de vijf jongeren (20 procent) zegt Facebook zijn of haar persoonsgegevens toe te vertrouwen. Twitter krijgt ook weinig vertrouwen (24 procent), net als Google (34 procent). 

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van JijVandaag, het jongerenpanel van het tv-programma EenVandaag. Het onderzoek is gehouden onder ruim elfhonderd jongeren tussen de 12 en 24 jaar. 

WhatsApp krijgt wel vertrouwen van een meerderheid van de ondervraagden (59 procent). Dat komt volgens de actualiteitenrubriek voornamelijk doordat de dienst werkt met zogeheten end-to-end encryptie. De chatapp versleutelt de gesprekken zodanig dat WhatsApp, of bijvoorbeeld veiligheidsdiensten, niet mee kunnen lezen.

Driekwart van de jongeren zegt het echter wel een probleem te vinden als WhatsApp gebruikersprofielen in de toekomst gaat doorgeven aan moederbedrijf Facebook. Het merendeel zegt desondanks niet te gaan stoppen met de berichtendienst.

Gebruikers

Ondanks de privacyzorgen zijn de meeste Nederlandse jongeren wel actief op Facebook, zo bleek eerder dit jaar al uit onderzoek van Newcom. Het sociale netwerk heeft in Nederland naar schatting 9,6 miljoen gebruikers, waarvan 6,8 miljoen dagelijks inloggen.

In dat onderzoek zei 53 procent van de tieners (15 t/m 19 jaar) bezorgd te zijn over hun privacy. Onder oudere gebruikers van sociale media lag dat percentage nog iets hoger.

Geldbedrag

JijVandaag gaf jongeren twee opties: een klein bedrag betalen voor een online dienst en persoonlijke gegevens die niet worden doorverkocht, of een gratis dienst en gegevens die worden verhandeld. Iets meer dan de helft van de jongeren gaf de voorkeur aan het geldbedrag.

Driekwart van het panel zegt veiligheid belangrijker te vinden dan privacy. De jongeren vinden dat mensen met mogelijke terroristische plannen en criminelen minder recht hebben op privacy, ook als dit betekent dat hun buurtgenoten, families en vrienden uitgebreider gevolgd worden.