De overname van de kerndelen van Yahoo door het Amerikaanse telecombedrijf Verizon is in gevaar gekomen vanwege de diefstal van zeker 500 miljoen gebruikersgegevens bij een cyberaanval.

Verizon liet donderdag weten dat het "vrij aannemelijk is" dat de hack een gebeurtenis is met een financiële schadepost, waardoor de overnamedeal op losse schroeven komt te staan, schrijft The Washington Post.

Het bedrijf heeft Yahoo gevraagd om een eigen schade-analyse te geven als ze het niet met Verizon eens is. Als Verizon aanmerkt dat het gaat om een zogenoemd "material event", dan zal worden bekeken hoeveel schade is veroorzaakt aan de bedrijfsdelen die worden overgenomen.

Omdat de deal nog niet helemaal rond is, kan het zijn dat Verizon zich terugtrekt als koper. 

Aanval

De cyberaanval gebeurde al in 2014, maar eerder dit jaar werd pas naar buiten gebracht dat er gegevens van gebruikers zijn gestolen. Vermoed wordt dat Rusland achter de aanval zit.

Verizon en Yahoo bereikten in juli 2016 een overeenkomst voor een overname. Het telecombedrijf zou 4,83 miljard dollar betalen om het zoekbedrijf over te nemen, omgerekend op het moment 4,3 miljard euro.

Verizon zou bij Yahoo al hebben aangedrongen op een korting van het verkoopbedrag van één miljard dollar, vermoedelijk vanwege de gevolgen van de hack.