'Oplichter maakte honderden slachtoffers via achterdeurtje in webshops'

Honderden mensen en bedrijven zijn slachtoffer geworden van een cyberoplichter. De politie heeft in juli een 35-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van oplichting, identiteitsfraude en computervredebreuk (hacken).

De verdachte bood zichzelf volgens de politie aan bij bedrijven als websitebouwer. Hij heeft voor diverse bedrijven een webwinkel gebouwd.

De man wordt ervan verdacht dat hij door het inbouwen van speciale software gebruikersnamen en wachtwoorden kon onderscheppen. Die inloggegevens zou hij vervolgens hebben gebruikt om in te breken op e-mail- en social media-accounts van klanten van die webshops.

Met de inloggegevens die hij daar aantrof deed hij online aankopen. Ook deed hij zich op sociale media voor als zijn slachtoffers en wist hij anderen te overtuigen om geld over te maken naar anonieme creditcards.

HetĀ geld wat hij op deze manier wist te verkrijgen heeft hij vermoedelijk gebruikt voor zijn verslavingen. Na zijn aanhouding heeft de politie het onderzoek steeds verder uitgebreid en bleek het om steeds meer slachtoffers te gaan.

De verdachte verschijnt volgende week tijdens een pro-formazitting voor de rechter in Leeuwarden. Het is onduidelijk welke webshops zijn gebouwd door de man.

Lees meer over:
Tip de redactie