Australië beschuldigt buitenlandse inlichtingendienst van cyberaanval

De Australische overheid beschuldigt een buitenlandse inlichtingendienst voor een cyberaanval op de Bureau of Meteorology.

Dat stelt een rapport van de Australian Cyber Security Centre (ACSC), een beveiligingsonderzoekscentrum van de overheid. 

Bij de cyberaanval in 2015 werd malware geïnstalleerd. Daarbij werd een belangrijke supercomputer met malware geïnfecteerd. Die computer is ook gekoppeld aan andere overheidstakken. 

Volgens anonieme bronnen was de Chinese overheid verantwoordelijk voor de aanval. Het rapport van is het eerste officiële document waarin een buitenlandse inlichtingendienst wordt aangewezen.

Hoewel geruchten wezen op een aanval door China, noemt de ACSC geen specifieke dader. 

Volgens de onderzoekers is de gebruikte malware populair bij door de staat gesponsorde cyberaanvallen. Het netwerk van de Australische overheid was niet voldoende beveiligd om een aanval af te slaan.

Rusland

Het rapport komt vlak nadat het Witte Huis officieel Rusland heeft beschuldigd van een cyberaanval. Het land was volgens de Amerikanen verantwoordelijk voor een hack op het Democratisch Nationaal Comité.

Lees meer over:
Tip de redactie