Facebook, Instagram en Twitter hielpen de Amerikaanse politie met het opsporen van activisten door informatie te verstrekken aan de door de politie gebruikte software van Geofeedia. De sociale media hebben de toegang nu ingedamd. 

Geofeedia ontwikkelt software die het mogelijk maakt om de locatie van mensen op basis van hun berichten op sociale media in kaart te brengen. Die informatie zou door Amerikaanse politiekorpsen gebruikt zijn om activisten in de gaten te houden en en in enkele gevallen te arresteren bij protesten en rellen in Baltimore en Ferguson.

In die Amerikaanse steden werd in 2014 en 2015 fel gedemonstreerd nadat in beide steden een jonge zwarte man omkwam door politiegeweld. 

Geen toegang meer

Instagram zegt de toegang voor Geofeedia totaal te hebben afgesneden, en Facebook zegt de toegang tot informatie sterk te hebben verminderd.

Twitter stelt in een tweet dat het de toegang van Geofeedia tot Twitter-informatie heeft opgeschort. Facebook zegt in een verklaring tegenover TechCrunch dat Geofeedia enkel toegang had tot informatie die mensen publiekelijk deelden, maar dat het gebruik van die informatie wel gebonden is aan regels. Misbruik leidt volgens Facebook tot een abrupt stoppen van de samenwerking.

Geofeedia zou informatie leveren aan vijfhonderd wetshandhavers. In april van dit jaar bleek al dat in ieder geval de CIA flink investeert in bedrijven die mensen via sociale media surveilleren, waaronder Geofeedia.

"Deze platformen moeten meer doen om de vrijheid van meningsuiting van gekleurde activisten te beschermen en moeten stoppen het het beschikbaar stellen van hun surveillance aan de politie", zegt Nicole Ozer, hoofd technologie en burgerlijke vrijheden van de ACLU tegen The Wall Street Journal. "De ACLU zou Facebook of Twitter niet hoeven te wijzen op wat hun eigen ontwikkelaars doen."