Facebook heeft maandag de zakelijke dienst Workplace uitgebracht, die door bedrijven kan worden gebruikt voor online communicatie. De dienst moet het opnemen tegen onder meer Slack en Yammer.

Een testversie van Workplace, ook bekend onder de oude naam Facebook for Work, is al bij meer dan duizend bedrijven in gebruik. Nu is de software voor elk bedrijf te gebruiken, aldus Facebook in een blogpost.

Workplace heeft het uiterlijk van Facebook en veel functies van het sociale netwerk zijn ook op de zakelijke versie te vinden. Zo zijn het nieuwsoverzicht, de chat, de profielpagina's en groepen te vinden in Workplace.

Ook kunnen werknemers reageren met tekst of emoticon op een bericht, in Workplace zoeken en populaire berichten snel terugvinden. Daarnaast is er een 'multi-company'-functie waarmee bedrijven op een pagina kunnen samenwerken.

Intranet

Grote ondernemingen zoals Oxfam en Starbucks hebben de testversie van Workplace al in gebruik genomen.

Een scheepvaartbedrijf gebruikt Workplace om via livevideo contact te houden met bemanningsleden, terwijl een bank de software gebruikt voor het verspreiden van nieuwsupdates onder werknemers, aldus Facebook.

Abonnement

Het grootste verschil met de 'consumentenversie' is dat de werkversie niet openbaar is. De software kan worden gezien als een soort van intranet, een intern netwerk. Ook zijn er geen advertenties te vinden.

Facebook rekent voor het gebruik van de software abonnementskosten. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf is de dienst een tot drie dollar per maand per gebruiker. 

Non-profitorganisaties en onderwijsinstellingen kunnen Workplace gratis gebruiken.