Smartphonemaker Samsung overweegt naar het Amerikaanse Hooggerechtshof te stappen in een patentzaak die onlangs door Apple werd gewonnen.

Een rechtbank die een hoger beroep in de rechtszaak behandelde besloot vrijdag dat Samsung een boete van 119,6 miljoen dollar (zo'n 107 miljoen euro) moet betalen vanwege patentschending.

Het gaat om patenten op Apples 'schuif om te ontgrendelen'-techniek, autocorrectie en zogenoemde 'slimme links', die onder meer telefoonnummers aanklikbaar maken.

Eerder besloot een rechter nog dat twee van de drie patenten ongeldig waren. In hoger beroep werd dat oordeel echter teruggedraaid. In de beroepszaak gaf een van de drie rechters een afwijkend oordeel, waarin hij de zaak "niet gesloten" noemde en waarschuwt voor "schade aan ons rechtssysteem", vanwege de "onbeduidende aard" van Apples patenten.

Samsung zegt in een verklaring die mening te delen. Het bedrijf "neemt het oordeel van de rechtbank in beraad en we kijken zorgvuldig naar de mogelijkheid van een beroep bij het Hooggerechtshof", aldus het bedrijf. "Dit besluit vermindert de keuzes voor consumenten door oordelen in de rechtbank in plaats van concurrentie op de markt."

Designpatenten

Aanstaande dinsdag verschijnen Apple en Samsung voor het Hooggerechtshof in een ander patentgeschil. In die zaak beargumenteert Samsung dat er te makkelijk designpatenten worden uitgedeeld voor relatief kleine onderdelen van elektronica. Dat zou innovatie in de weg zitten. In de zaak wordt Samsung gesteund door techgiganten als Google, Facebook en Dell.

Apple zegt dat de designpatenten er juist voor zorgen dat concurrenten niet zomaar kopieën van zijn producten kunnen maken. Het bedrijf wordt daarin onder meer gesteund door modegigant Calvin Klein.