De Amerikaanse regering beschuldigt Rusland officieel van recente hacks, onder meer die op het Amerikaanse Democratisch Nationaal Comité (DNC).

De regering van de VS zegt "overtuigd" te zijn dat de Russische overheid verantwoordelijk is voor de hack op het DNC en andere politieke organisaties in de afgelopen maanden.

Dat zeggen het Amerikaanse nationaal veiligheidshoofd James Clapper en het hoofd van Homeland Security Jeh Johnson vrijdag in een gezamenlijke verklaring.

Rusland wilde volgens de verklaring van de VS "het Amerikaanse verkiezingsproces belemmeren". Gestolen e-mails van DNC verschenen onlangs online via Wikileaks.

Publieke opinie beïnvloeden

Dat lek leidde tot het aftreden van partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz, omdat uit de e-mails bleek dat zij Bernie Sanders uit de strijd om het presidentschap wilde werken, zodat Hillary Clinton de Democratische nominatie zou krijgen.

Eerder zeiden anonieme FBI-medewerkers al dat Rusland van inmenging met de Amerikaanse verkiezingen werd verdacht. Rusland zou graag zien dat Donald Trump als winnaar uit de bus komt. Ook verschillende beveiligingsbedrijven wijzen al langer naar Rusland als bron van verschillende hacks of pogingen daartoe op op Amerikaanse politieke instituten.

"Zulke activiteiten zijn niet nieuw voor Moskou, de Russen hebben vergelijkbare tactieken toegepast om in Europa en Eurasië om de publieke opinie de beïnvloeden", zegt James Clapper. "Wij geloven, gebaseerd op de strekking en de gevoeligheid van deze praktijken, dat alleen de meest hooggeplaatste Russische politici deze activiteiten goedgekeurd kunnen hebben."

Rusland ontkent

De Russische regering ontkent de hacks bij monde van presidentiële woordvoerder Dmitry Peskov. "Dit is onzin, er zijn dagelijks tienduizenden aanvallen op de site van Poetin die we kunnen herleiden naar de VS, maar wij beschuldigen ook niet meteen het Witte Huis en de CIA", aldus Peskov tevenover Russisch persburea Interfax.

Russische president Vladimir Poetin ontkende eerder al dat zijn land achter de hacks op het DNC zit, in een interview met Bloomberg begin september. Wel noemde Poetin de hack "een publieke dienst."

Tijdens het eerste debat tussen de twee Amerikaanse presidentskandidaten zette Donald Trump nog zijn vraagtekens bij de toen nog verdenkingen richting Rusland. "Het zou Rusland kunnen zijn maar het zou ook China kunnen zijn, maar ook andere mensen. Het zou iemand kunnen zijn die op zijn bed zit en 200 kilo weegt", aldus de zakenman.

Aandringen

Amerikaanse wetsmakers drongen de afgelopen weken al aan bij de regering om Rusland formeel verantwoordelijk te stellen voor de cyberaanvallen. Democratische senatoren Dianne Feinstein en Adam Schiff pleitten al dat er voldoende bewijs was.

"Ik prijs de beslissing van de regering om Rusland publiekelijk als bron van hacks op Amerikaanse politieke instituten aan te wijzen", zegt Schiff. "We moeten nu samenwerken met onze Europese bondgenoten die op een vergelijkbare manier slachtoffer waren van Russische cyberaanvallen, en samen tot een reactie komen die ons beschermt en verdere inmenging voorkomt."

Spanningen

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland lopen steeds verder op, vooral sinds de mislukte wapenstilstand in Syrië en daarop volgende reeks beschuldigingen over en weer. Rusland besloot bovendien voorlopig te stoppen met de vernietiging van plutonium dat geschikt is voor kernwapens.

President Vladimir Poetin vaardigde daarvoor maandag een decreet uit met als motivatie de "onvriendelijke handelwijze van de VS" tegen Rusland en bedreiging van de strategische stabiliteit. De landen staan al op gespannen voet sinds Rusland in 2014 de Krim annexeerde.