De FBI heeft in augustus een NSA-medewerker gearresteerd en onderzoekt of die medewerker spionagesoftware heeft gestolen en uitgelekt.

De NSA-medewerker is in augustus door de FBI gearresteerd, meldt New York Times

De opgepakte medewerker werkte net als klokkenluider Edward Snowden voor Booz Allen Hamilton. Dat levert veel van de digitale spionage voor de NSA.

Snowden stal echter alleen informatie die de spionagepraktijken van de NSA aan het licht brachten. De nu gearresteerde NSA-medewerker wordt verdacht van het stelen van spionagesoftware die is ontworpen om in computersystemen van landen als China, Noord-Korea, Iran en Rusland in te breken. Bij de man thuis zijn topgeheime documenten aangetroffen.

Het wordt niet duidelijk of het hier gaat om de NSA-spionagesoftware die onlangs in het nieuws kwam. Die malware liet de VS routers van de merken Cisco en Fortinet af te tappen.

In die zaak zou het onderzoek eind september nog rekening hebben gehouden met slordigheid van een medewerker. Amerikaanse overheidsdiensten krijgen de afgelopen tijd kritiek voor het aankopen en verzwijgen van kritieke lekken in software, om die voor spionage te kunnen gebruiken.