Yahoo heeft in 2015 in het geheim honderden miljoenen binnenkomende e-mails van zijn gebruikers gescand op specifieke informatie die een Amerikaanse inlichtingendienst zocht.

Dat melden bronnen aan persbureau Reuters. Yahoo voldeed met de scanoperatie aan een geheime opdracht van de Amerikaanse overheid. Het was de bedoeling dat de FBI of de NSA de data zou krijgen, maar het is niet duidelijk of dat ook daadwerkelijk gebeurd is.

Ook is niet duidelijk waar de Amerikanen precies naar op zoek waren. De bronnen melden dat het een serie tekens was, maar dat zou zowel een zin kunnen zijn als een bijlage bij een e-mail.

Het cyberbeveiligingsteam van Yahoo werd niet bij de beslissing om te voldoen aan de opdracht betrokken. Toen die de software die ervoor gebruikt werd in mei 2015 ontdekten, dachten zij in eerste instantie met een inbraak van doen te hebben. Toen bleek dat ceo Marissa Meyer haar fiat had gegeven, nam de hoogste cyberbeveiligingsfunctionaris van het bedrijf ontslag.

Yahoo laat in een reactie enkel weten dat het een bedrijf is dat zich aan de wet houdt. Alle andere betrokkenen onthielden zich van commentaar.