Klokkenluidersite Wikileaks gaat de komende weken nieuwe informatie publiceren over de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Alle informatie over de verkiezingen moet voor 8 november op internet staan.

Wikileaks zal tien weken lang wekelijks nieuwe informatie publiceren. Behalve over de verkiezingen, zijn er ook documenten over oorlog, de wapenhandel, de olieindustrie, Google en massasurveillance door geheime diensten. Dat zegt oprichter Julian Assange dinsdag in een videotoespraak.

De klokkenluidersite bestaat tien jaar en vierde dat met een persconferentie waarbij Assange via livestream een toespraak hield.

Assange zei bovendien dat Wikileaks dit jaar met "significant materiaal" komt van "drie machtige organisaties in drie verschillende landen".

Verkiezingen

Het is niet duidelijk welke informatie over de Amerikaanse verkiezingen naar buiten wordt gebracht. Assange zei niet vooraf in te gaan op de inhoud, omdat media en campagneteams anders de feiten kunnen verdraaien.

Wikileaks wordt volgens de oprichter onterecht beschuldigd van partijdigheid in de verkiezingen. Assange zegt verkeerd geciteerd te worden.

DNC

Wikileaks publiceerde eerder al e-mails van de top van de Democratische Partij waaruit bleek dat presidentskandidaat Hillary Clinton door de partij is voorgetrokken.

Die mails zijn vermoedelijk gestolen bij een hack op de computersystemen van de partij. De Amerikaanse autoriteiten beschuldigen Rusland van de cyberinbraak.

Tien jaar

Wikileaks heeft in tien jaar tijd tien miljoen documenten gelekt. De organisatie zegt rond te kunnen komen van alle donaties die door lezers worden gedaan.

De klokkenluidersite heeft wel meer steun nodig voor het verdedigen van belangen en rechten. De organisatie roept mensen op zich aan te sluiten bij het Wikileaks Taskforce. Wat voor taken zij krijgen wordt later bekend.

Journalisten

Ook deed Assange een oproep aan journalisten om zicht aan te sluiten bij de site. Wikileaks werkt samen met 110 media-organisaties, maar dat is niet genoeg om de grote hoeveelheid gelekte data door te spitten.

Wikileaks publiceert dit jaar drie boeken over onder meer eerder gelekte informatie en manieren waarop mensen zich kunnen beschermen tegen overheidssurveillance.

Londen

De Australiër houdt zich nog steeds op in de ambassade van Ecuador in Londen, omdat hij vreest uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten vanwege de staatsgeheimen die hij publiceerde.

Assange is in Zweden aangeklaagd vanwege seksueel misbruik van twee vrouwen. Die rechtszaak is volgens Assange een farce en een manier van de VS om hem uit de ambassade te lokken.