AMSTERDAM - Microsoft heeft zich de woede van gamers op de hals gehaald. Volgens internetwinkel GCshop wil het softwareconcern de speciale editie van het populaire Xbox-computerspel Halo 2 niet leveren, omdat de winkel het spel met een dvd met extra's tegen een lagere prijs aanbiedt.

GCshop verkoopt al enkele weken Halo 2 Limited Edition voor 54 euro. Dit gebeurt via een voorinschrijving omdat de game pas 11 november uitkomt.

Prijs

Microsoft heeft in die tijd diverse malen laten weten het hier niet mee eens te zijn, aldus een woordvoerder van de winkel donderdag. Microsoft dreigde niets te zullen leveren als de prijs niet zou worden opgetrokken.

GCshop weigerde dat en stelde honderden klanten, die alvast een bestelling hadden geplaatst, van de kwestie op de hoogte. Ook is de NMa, de Nederlandse Mededingingsautoriteit, geïnformeerd.

Grieven

Op de mailing aan de klanten zijn woedende reacties binnengekomen. Daarnaast hebben gamers hun grieven in grote getalen achtergelaten op bekende internetsites van Xbox-liefhebbers.

Microsoft ontkent de aantijgingen van GCshop. "De winkel krijgt een aantal dat vergelijkbaar is met andere verkoopkanalen", verzekerde R. Dekker, die bij Microsoft Nederland verantwoordelijk is voor de marketing van de Xbox-spellen. Hoeveel exemplaren dat zijn, wilde hij niet zeggen. "Het gaat in ieder geval niet om een symbolisch aantal, maar je moet niet vergeten dat het hier gaat om een beperkte oplage."

Topproduct

Volgens Dekker bedrijft Microsoft geen prijspolitiek. Wel erkent hij dat de meeste winkels een prijs van 65 euro zullen hanteren. "We hebben GCShop duidelijk gemaakt dat we niet snappen waarom zij zo laag onder de prijs gaan. Het gaat hier om een topproduct dat het geld waard is."

Halo is veruit het meest populaire spel voor de Xbox, de spelcomputer van Microsoft. Van de eerste versie van het futuristische schietspel zijn miljoenen stuks verkocht. Van deel twee hebben winkels wereldwijd al 1,5 miljoen exemplaren besteld, zo bleek vorige week bij de presentatie van de kwartaalcijfers van Microsoft.