DEN HAAG - Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft per ongeluk de e-mailadressen van duizend op zijn nieuwsbrief geabonneerde mensen prijsgegeven. "Er is technisch iets fout gegaan. Dat ons zoiets overkomt, vinden we bepaald niet leuk", aldus een woordvoerder donderdag.

Het college, dat zich inzet voor de bescherming van de privacy van Nederlanders, heeft sinds 2003 een nieuwsbrief die via e-mail wordt verspreid. Elke twee tot drie weken krijgen 4000 abonnees de nieuwsbrief.

BCC-veld

De brief gaat in plukken van duizend e-mailadressen via het e-mailprogramma Outlookexpress naar de abonnees. De redactie van de nieuwsbrief zet de adressen in het BCC-veld (Blind Carbon Copie) en verstuurt de mail.

"Normaal zie je dan de overige namen en adressen niet, maar nu stonden ze toch allemaal in het Aan- of het CC-veld van de mail", aldus de woordvoerder. Vervelende bijkomstigheid was dat de excuusmail die het college daarop verstuurde opnieuw alle namen en adressen bevatte.

Crash

Volgens de woordvoerder is het e-mailprogramma vermoedelijk gecrasht, maar wat er precies is foutgegaan, is nog niet duidelijk. "Het eerste wat we zullen doen is Outlookexpress opnieuw installeren. Bij de volgende nieuwsbrief is hopelijk alles weer in orde. Het moet gewoon veiliger, want deze fout krijgen we natuurlijk recht in het gezicht terug."