Amazon gaat productrecensies weigeren die zijn geschreven door mensen die daarvoor het product gratis of met fikse korting hebben gekregen. Uit onderzoek blijkt dat de reviews vaak niet objectief zijn.

De richtlijnen van Amazon zijn aangepast, zodat de misleidende reviews kunnen worden verwijderd. Alleen recensies van reviewproducten die door Amazon zelf worden verstuurd blijven toegestaan, aldus de webwinkel in een blogpost.

Amazon is eerder al de strijd aangegaan met misleidende en neppe recensies. Bedrijven die daarvoor betalen en mensen die ze schrijven zijn al meerdere keren door Amazon voor de rechter gesleept.

Voor het schrijven van de zogenoemde "gestimuleerde recensies" krijgen mensen vaak een product gratis of met hoge kortingen. Gebruikers moeten daarvoor in de recensie schrijven wat voor relatie ze hebben met het bedrijf.

Positief

Uit een studie van ReviewMeta onder ruim zeven miljoen mensen, blijkt dat mensen vaak een positievere recensie schrijven als ze een product gratis of met fikse korting hebben gekregen.

Het gemiddelde cijfer van producten was 4,74 van de 5 sterren, tegenover gemiddeld 4,36 sterren van mensen die niet betaald krijgen voor hun schrijfwerk.

Eén ster

Als iemand indirect betaald wordt voor het schrijven van een recensie, dan is de kans dat die persoon het product één ster geeft twaalf keer zo klein als wanneer er niet betaald wordt.

Ook schrijven mensen die producten krijgen in ruil voor een recensie gemiddeld 232 recensies. Dat gemiddelde ligt bij de 'gewone' gebruiker op 33 recensies.