Facebook begint met het uitrollen van een marktplaatsfunctie waarmee gebruikers tweedehands spullen kunnen aanbieden en kopen.

De marktplaats is deze week te bereiken in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland, meldt Facebook maandag. In de komende maanden krijgen ook andere landen een eigen marktplaats.

Volgens Facebook gebruiken tot 450 miljoen mensen Facebookgroepen al om spullen te kopen of verkopen. Marketplace moet dat makkelijker en overzichtelijker maken.

Het Messenger-icoontje in de mobiele app van Facebook wordt vervangen voor een marktplaats-icoontje. Een algoritme bepaalt wat de gebruiker als eerste te zien krijgt. Dat is afhankelijk van welke pagina's de gebruiker 'leuk vindt' en zijn of haar gedrag in de virtuele marktplaats.

Bod

Met de marktplaatsfunctie kunnen mensen verkopers een berichtje sturen of een bod uitbrengen. Ook is het voor kopers mogelijk om op categorie of op locatie te zoeken naar spullen.

Aan de verkoop van goederen zitten wel voorwaarden. Zo mogen er geen illegale spullen zoals drugs of wapens worden aangeboden. Gebruikers kunnen een melding maken als ze zulke spullen voorbij zien komen.

De marktplaatsfunctie is vooralsnog alleen te gebruiken in de mobiele app van Facebook.