Apple moet het Amerikaanse bedrijf VirnetX toch een flinke schadevergoeding betalen. Dat moest Apple begin 2016 ook al, maar die uitspraak werd in augustus vernietigd.

De rechter vond destijds dat het mogelijk verwarrend was voor de jury in de zaak dat twee patentschendingen tegelijk behandeld werden en gooide de uitspraak daarom weg. Hij bepaalde dat er een nieuwe rechtszaak moest komen.

VirnetX zegt patenten te hebben op het gebruik van VPN-netwerken en de videochatfunctie FaceTime. Eerder schikte onder meer Microsoft al met het bedrijf, maar Apple besloot dat niet te doen.

In de nieuwe zaak moet Apple nu alsnog een schadevergoeding van 302 miljoen dollar (268 miljoen euro) betalen, schrijft Reuters.

Hoger

Mogelijk loopt dat bedrag nog op, want Apple en VirnetX staan binnenkort ook in de tweede zaak weer tegenover elkaar. Ook komt er mogelijk nog een rechtszaak waarin bepaald moet worden of Apple moedwillig de patenten van VirnetX schond. Als een jury inderdaad dat oordeelt, kan de schadevergoeding nog hoger oplopen.

VirnetX is een bedrijf dat enkel verdient aan zijn patenten, en zelf geen producten maakt. Critici noemen zulke bedrijven 'patenttrollen' en vinden dat zij het leven van elektronicamakers als Apple niet zuur mogen maken.