Eneco wil dat thuisbatterijen een rol gaan spelen bij het balanceren van het nationale stroomnet. De batterijen voor zonnestroom moeten samen een back-up gaan vormen. 

Dat laat Eneco vrijdag weten. In een thuisbatterij kan een huishouden zelf opgewekte zonnestroom opslaan om bijvoorbeeld 's avonds te verbruiken.

Volgens de energiemaatschappij is voor het landelijke stroomnet een flinke reservecapaciteit nodig om onverwachte pieken en dalen in het net te kunnen opvangen. Netbeheerders kopen deze capaciteit nu nog vooral op bij gas- en kolencentrales. 

Het nieuwe netwerk van batterijen moet op gewenste momenten kunnen laden of ontladen en zo reservecapaciteit leveren aan het landelijke net. Eneco spreekt zelf over een 'virtuele energiecentrale' genaamd Eneco Crowdnett.  

Op zoek naar huishoudens

Het energiebedrijf is op zoek naar huishoudens die een thuisbatterij willen aanschaffen om mee te doen aan het project. Alleen mensen met minstens zes en maximaal 25 zonnepanelen mogen deelnemen. Wie participeert, moet meteen een contract voor vijf jaar afsluiten.

Aan de nieuwe dienst werken ook Tesla, zonnepanelenleverancier SolarEdge en het Zwitserse softwarebedrijf Ampard mee. De bedrijven willen beginnen met netwerk van vierhonderd batterijen.