Filmpiraat die The Revenant liet uitlekken krijgt boete van miljoen euro

Een Amerikaan die de film The Revenant voor de première illegaal liet uitlekken, krijgt van de rechtbank een boete van 1,1 miljoen dollar (een miljoen euro).

Dat schrijft Torrentfreak vrijdag. De Amerikaan is door een lokale rechtbank in Californië veroordeeld voor inbreuk op het auteursrecht. Hij krijgt naast de boete ook acht maanden huisarrest.

De 31-jarige voormalige studiowerknemer heeft bekend eind vorig jaar behalve de blockbuster The Revenant ook kinderfilm The Peanuts Movie te hebben uitgelekt naar torrentsite Pass The Popcorn. 

De man had de versie van de films – bedoeld voor juryleden van filmprijzen – stiekem gekopieerd naar een draagbare harde schijf. Zes dagen voor de première verscheen The Revenant online. Het werk van regisseur Alejandro González Iñárritu werd naar schatting in anderhalve maand minstens een miljoen keer illegaal gedownload.

Illegale kopieën

In december vorig jaar lekten meerdere kopieën van films nog voor hun première uit naar torrentsites, zoals ook Joy, The Hateful Eight en Room.

De film The Revenant, over de overlevingstocht van een avonturier, viel flink in de prijzen. Leonardo diCaprio kreeg 22 jaar na zijn eerste nominatie eindelijk een Oscar voor zijn acteerspel.

Lees meer over:
Tip de redactie