EU overweegt overnames bedrijven met veel data onder de loep te nemen

De Europese Unie overweegt regels op te stellen voor het keuren van bedrijfsovernames waarbij er sprake is van de overdracht van gebruikersgegevens. Die overnames komen mogelijk onder de loep van het mededingingsorgaan.

De bestaande afwegingen die de EU maakt bij bedrijfsovernames richten zich mogelijk te weinig op de hoeveelheid gebruikers- of klanteninformatie die daarmee gemoeid is. Dat zei Europees commissaris Margrethe Vestager voor Mededingingszaken, meldt The Hill.

Het Europese orgaan keurt overnames door grote ondernemingen, om er zeker van te zijn dat er genoeg concurrentie in de sector blijft. Daarbij wordt vooral gekeken naar omzet en winst.

Maar er worden ook ondernemingen opgekocht vanwege de hoeveelheid of de kwaliteit van de informatie die ze bezitten. Daar zou de EU nu te weinig zicht op hebben.

Data

"Een bedrijf kan een concurrent opkopen, enkel en alleen vanwege de data", zei Vestager. "Ook als die onderneming nog geen manier heeft gevonden om die gegevens in geld om te zetten."

"We bekijken daarom of we aandacht moeten besteden aan de overnames waarbij het om waardevolle informatie gaat, ook als het bedrijf dat die gegevens bezit geen grote omzet heeft."

Microsoft

De Europese Unie onderzoekt de overname van LinkedIn door Microsoft al. Die twee bedrijven hebben een grote omzet, maar Microsoft krijgt ook in één keer een hoop gebruikersgegevens in handen.

Er wordt bovendien steeds meer aandacht besteed aan de manier waarop bedrijven omgaan met persoonlijke informatie. Zo is er veel kritiek op het delen van informatie van WhatsApp met moederbedrijf Facebook.

Lees meer over:
Tip de redactie