Banken nemen extra veiligheidsmaatregelen om hacks SWIFT

Internationale banken hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen op hun SWIFT-systeem om computerinbraken te voorkomen. Hackers zijn steeds succesvoller in het binnendringen in de systemen om grote geldbedragen te stelen.

Er is nieuwe software gekoppeld aan het systeem, er worden meer controles uitgevoerd door medewerkers en partnerbanken wordt gevraagd dezelfde maatregelen te nemen.

De banken hebben besloten tot de nieuwe maatregelen op een jaarlijkse conferentie van betaaloperator SWIFT in Genève. SWIFT-CEO Gottfried Leibbrandt waarschuwde dat hackers steeds geraffineerder te werk gaan.

Banken werden op de gevaren van hackers gewezen toen in februari de centrale bank van Bangladesh slachtoffer werd van een hack op het SWIFT-systeem voor internationaal bankverkeer. Hackers hebben 81 miljoen dollar buitgemaakt.

Vingerafdruk

De grote Franse bank Société Générale zegt extra maatregelen te hebben genomen bovenop de maatregelen die SWIFT adviseert.

Medewerkers die instructies via het SWIFT-systeem sturen, moeten daarvoor hun vingerafdruk afgeven. Ook moeten ze een wachtwoord invoeren en de computer ontgrendelen met een fysieke sleutel.

De bank dringt er bij partners op aan om eenzelfde systeem te gebruiken. Transacties weigeren omdat er geen digitale vingerafdruk bij zit, gaat Société Générale te ver, omdat dat het internationale verkeer verstoort.

Lees meer over:
Tip de redactie