Amazon brengt zijn filmstreamingdienst Prime Video vermoedelijk binnen afzienbare tijd naar Nederland. Het bedrijf heeft de afgelopen tijd regelmatig de Nederlandse rechten op films en tv-series opgekocht, melden verschillende bronnen in de tv-wereld.

RTL-directeur Bert Habets zegt vrijdagavond in het NTR-programma College Tour dat zijn bedrijf "af en toe gedwarsboomd" wordt door Amazon bij de aankoop van rechten.

"Die gaan volgend jaar in", aldus Habets in het programma, waar Netflix-directeur Reed Hastings te gast is. "Dus dat zal betekenen dat zij concrete plannen hebben om ook in Nederland gewoon te lanceren." Mogelijk gebeurt dat volgens de RTL-directeur al binnen twee maanden.

Ook Rozan Hamaker, hoofd aankoop bij SBS, zegt tegen NU.nl dat Amazon in Nederland actief is geworden. Recentelijk heeft het bedrijf in ieder geval de Amerikaanse series Conviction en Into the Badlands aangekocht voor de Nederlandse markt, zegt zij.

Volgens Luc Peters, operationeel directeur van de zendergroep, maakt de komst van Amazon het lastiger om films en series aan te kopen. "Internationale partijen met hele diepe zakken" kunnen de Nederlandse zender overbieden, zegt hij.

Een bron bij een andere commerciële zender zegt niet specifiek te hebben gemerkt dat Amazon rechten voor de Nederlandse markt opkoopt, maar wel dat het Amerikaanse bedrijf de wereldwijde rechten op enkele Nederlandse films heeft verworven. De bron wilde niet bij naam genoemd worden omdat zulke onderhandelingen vertrouwelijk zijn.

Video: Amazon brengt filmstreamingdienst binnenkort naar Nederland

Amazon brengt filmstreamingdienst binnenkort naar Nederland
Amazon brengt filmstreamingdienst binnenkort naar Nederland

Kindle

Amazon wilde geen uitspraken doen over een Nederlandse lancering van zijn streamingdienst. Momenteel is Prime Video binnen Europa alleen beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Oostenrijk. Daar is de dienst onderdeel van het bredere Prime-abonnement, dat ook gratis e-books, muziek en verzending van fysieke artikelen bevat.

In Nederland is Amazon alleen actief met zijn Kindle-winkel, waar e-boeken en e-readers worden verkocht. Onlangs werd de Duitse site van Amazon wel naar het Nederlands vertaald, maar de webwinkelier heeft geen Nederlandse distributiecentra. Producten worden uit andere Europese landen verzonden.

Amazon maakt net als Netflix ook steeds vaker zelf tv-series. Op 18 november start The Grand Tour, een autoshow met het presentatietrio dat eerder de BBC-serie Top Gear maakte. Gezien de internationale belangstelling voor de nieuwe serie van Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May zou dit een logische datum zijn om Prime Video naar nieuwe landen te brengen.

In de VS werkt Amazon momenteel aan een tv-serie van regisseur Woody Allen en won het al verschillende Emmy's met Transparent, een serie over een man die in de herfst van zijn leven nog vrouw wil worden. In Nederland werd die serie uitgezonden door de VPRO.

Concurrentie

Netflix is in Nederland de grootste streamingdienst voor films en series. Ongeveer één op de vijf huishoudens heeft toegang tot de dienst, bleek eerder dit jaar uit onderzoek van Telecompaper. Concurrenten als Videoland van RTL en MyPrime van Ziggo hebben veel minder klanten.

In College Tour toont Netflix-directeur Hastings zich niet erg onder de indruk van de komst van Amazon naar Nederland. "Wat je ziet in een nieuwe markt is dat als er goede concurrenten zijn, het de hele markt helpt groeien", zegt hij. De concurrentie levert volgens hem media-aandacht op die mensen van 'lineaire' televisie naar streamingdiensten haalt.