Ransomware blijft de voornaamste cyberdreiging voor Europese burgers en bedrijven. De gijzelsoftware bereikt steeds meer computers en smartphones.

Dat stelt Europol in een woensdag verschenen rapport over cybersecurity.

De Europese opsporingsdienst zegt dat cybersecuritytrends van de afgelopen jaren zich in 2016 hebben doorgezet. Daarbij blijven ransomware en bankiermalware de voornaamste problemen.

Veel van deze malware zou volgens Europol kunnen worden vermeden door simpele beveiligingspraktijken beter te hanteren.

Pinautomaten

Omdat pinpassen en creditcards steeds beter beveiligd zijn, richten cybercriminelen zich vaker op de software van pinautomaten. Aanvallen daarop komen steeds vaker voor en worden complexer, signaleert Europol.

Het komt ook steeds vaker voor dat minderjarigen die seksueel zijn misbruikt door cybercriminelen worden afgeperst om geld of beeldmateriaal van de slachtoffers te verzamelen. Zulk beeldmateriaal wordt steeds vaker via het geanonimiseerde 'Darknet' verspreid.

Terrorisme

Cybercriminelen zijn steeds vaker beschikbaar om als 'huurlingen' ingezet te worden, stellen de Europol-onderzoekers in het rapport. Het gebruik van zulke cyberexperts door terroristische groepen lijkt nu nog beperkt te zijn.

"Er is momenteel weinig bewijs dat hun cyberaanvalcapaciteiten verder gaan dan simpele websitevernielingen", schrijven de onderzoekers. "De beschikbaarheid van cybercrime-hulpmiddelen en -diensten, en illegale handelswaren (waaronder vuurwapens) op het Darknet bieden veel mogelijkheden om dat te veranderen."

Volgens Europol wordt het opsporen van terroristen bemoeilijkt door steeds breder beschikbare versleutelmethodes die autoriteiten niet kunnen kraken. Dat probleem wordt de afgelopen jaren steeds vaker aangekaart door opsporings- en inlichtingendiensten.

Privacy-experts zeggen dat het juist goed is dat versleuteling breed beschikbaar is, omdat burgers en bedrijven hun informatie daarmee beter kunnen beveiligen tegen cybercriminelen.