Een man uit de Amerikaanse stad Chicago heeft bekend dat hij de iCloud- en Google-accounts van ruim driehonderd sterren heeft gekraakt, om onder meer naaktfoto's te stelen.

De intieme foto's, van onder meer Jennifer Lawrence, Kate Upton en Kirsten Dunst, verschenen in 2014 plotseling online. Al gauw bleek dat ze voornamelijk afkomstig waren uit iCloud-bibliotheken, waar backups van iPhone-foto's worden bewaard.

Volgens Amerikaanse aanklagers heeft de 29-jarige verdachte via phishingpraktijken de inloggegevens van de sterren weten te achterhalen, zo meldt de Chicago Tribune. Hij stuurde e-mails die afkomstig leken te zijn van verschillende internetdiensten.

In de rechtbank stelde de man dat hij de foto's voor zijn eigen gebruik heeft gestolen. Het is onduidelijk hoe ze later op internet zijn verschenen. Daar loopt nog een onderzoek naar.

Celstraf

Na het schandaal versterkte Apple de beveiliging van iCloud. Er werden onder meer duidelijke waarschuwingen ingevoerd als een nieuwe computer op een iCloud-account inlogt.

Door schuld te bekennen is de verdachte met de openbaar aanklagers overeengekomen dat zij een celstraf van negen maanden zullen eisen. Op 10 januari wordt de strafmaat definitief vastgelegd.

Eerder dit jaar bekende een andere man al de internetaccounts van prominente Hollywood-persoonlijkheden te hebben gehackt. Daarbij ging het echter om een kleiner aantal accounts.