De Duitse autofabrikanten Audi, BMW en Daimler (dat onder meer Mercedes maakt) zijn een samenwerking aangegaan met een reeks telecombedrijven om te werken aan de ontwikkeling van 5G.

Onder meer Intel, Nokia en Qualcomm werken eraan mee. Het doel is om infrastructuur voor zelfrijdende auto's op poten te ztten.

De samenwerking krijgt de naam 5G Automative Assocation mee en zal zich richten op "het ontwikkelingen, testen en promoten van communicatieoplossingen, standaarden ondersteunen en de commerciële beschikbaarheid (van 5G, red.) bevorderen", zo staat in een verklaring te lezen.

Wat 5G precies is, is nog niet duidelijk. 5G is vooralsnog een concept en geen concrete technologie. Experimenten met mogelijke 5G-technologieën zijn nog kleinschalig en in een beginnende fase.

Wel moet 5G sneller zijn dan 4G, maar moet vooral ook meer soorten apparaten ondersteunen. De responstijd moet zo laag zijn dat bijvoorbeeld ook zelfrijdende auto's een constante verbinding met het netwerk kunnen onderhouden.