Google en Salesforce zouden interesse hebben in een mogelijke overname van sociaal netwerk Twitter.

Dat melden bronnen aan CNBC. Een aantal niet nader genoemde bedrijven zou ook overwegen om Twitter te kopen. Het sociale netwerk heeft nog niet gereageerd op de geruchten.

De raad van bestuur van Twitter zou steeds enthousiaster worden over een potentiële overname. Op het moment zou er echter nog geen concrete deal zijn gesloten. 

Volgens de bronnen is er nog geen garantie dat een overname zal plaatsvinden, maar is de verkoop van Twitter voor het einde van 2016 wel mogelijk. Het aandeel van Twitter steeg vrijdag ruim 20 procent na speculatie over een verkoop, de grootste dagelijkse stijging van het aandeel in de driejarige beurshistorie van het bedrijf.

Omzet

Twitter heeft de afgelopen jaren steeds meer moeite met het aantrekken van nieuwe gebruikers. De omzet stijgt nog wel, maar valt in het niet bij die van concurrent Facebook. Er gaan daarom steeds sterkere geruchten over een overname van het beursgenoteerde bedrijf, met een marktwaarde van ruim 15 miljard dollar.

Google zou door Twitter te kopen opnieuw een poging kunnen doen om een populair sociaal medium te beheren. Google+, het eigen sociale netwerk van de zoekgigant, werd nooit een succes.

Vala Afshar, een van de bestuurders van Salesforce, schrijft op Twitter dat zijn bedrijf onder meer interesse heeft omdat het sociale netwerk een "persoonlijk leernetwerk" is, en gebruikers snel op de hoogte brengt van nieuws. Hij legt niet verder uit waarom Twitter een goede aankoop zou zijn voor Salesforce, maker van cloudsoftware voor salesafdelingen van bedrijven.