Facebook heeft twee jaar lang de gemiddelde tijd dat gebruikers video's op het platform keken overdreven, tot grote onvrede bij de adverteerders. 

Dat heeft Facebook een aantal weken geleden bekendgemaakt aan zijn adverteerders, meldt de Wall Street Journal op basis van ingewijden.

"We hebben onlangs een fout ontdekt in de manier waarop we onze videostatistieken berekenen", aldus Facebook in het statement. Volgens het bedrijf is het probleem opgelost en heeft het geen invloed gehad op de prijzen.

De fout werd veroorzaakt doordat Facebook alleen kijksessies van langer dan drie seconden in het gemiddelde meerekende. Kortere video's werden niet meegerekend, waardoor het gemiddelde hoger uitkwam.

De gemiddelde kijktijd zou zo 60 tot 80 procent zijn overdreven, zou Facebook aan advertentiebedrijf Publicis Media hebben gemeld. Dat bedrijf kocht in 2015 voor zo'n 77 miljard dollar aan advertenties in namens cliënten.

Volgens Publicis toont de fout "wederom aan" dat er een "absolute noodzaak" is om de videostatistieken door een derde partij te laten controleren. 

Blunder

De fout in de berekening is een behoorlijke blunder voor Facebook, dat de afgelopen jaren juist flink inzet op video. Zo kunnen gebruikers tegenwoordig zelf livevideo's uitzenden op het platform en test het automatisch afspelende video's die ook geluid laten horen.

In januari maakte het bedrijf bekend aan adverteerders dat gebruikers gezamenlijk zo'n 100 miljoen uur aan video per dag bekijken op het sociale netwerk.