De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wil niet dat de Verenigde Staten hun controle over de internetdomeinbeheerder ICANN overhandigen.

Op 1 oktober overhandigt het land de controle over de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) juist aan de internationale gemeenschap, nadat de VS sinds de oprichting in 1998 de controle had over het orgaan. 

ICANN is verantwoordelijk voor het domeinsysteem van het internet en begon enkele jaren geleden bijvoorbeeld met de uitrol van nieuwe 'topleveldomeinen' als .blog en .shop. Die moeten een alternatief vormen voor het steeds drukkere .com-domein.

Volgens een verklaring van de campagne van Trump zorgt de Amerikaanse controle over ICANN ervoor dat andere landen geen censuur kunnen toepassen. "Internetvrijheid loopt nu een risico door de intentie van de president om de controle te overhandigen aan internationale belangen, waaronder landen als China en Rusland, met een lange geschiedenis van het instellen van internetcensuur", zegt de beleidsdirecteur van Trump.

Volgens critici lijkt de presidentskandidaat de rol van ICANN daarmee verkeerd te begrijpen. De organisatie moet volgens hen vooral zorgen dat er een consensus ontstaat over technische standaarden achter het internet. Ondanks de Amerikaanse controle over ICANN kunnen landen als China al jarenlang uitgebreide internetcensuur toepassen.

Samenwerking

In een opiniestuk voor The Washington Post benadrukken web-uitvinder Tim Berners-Lee en Daniel Weitzner, directeur van een internetdenktank aan de technische universiteit MIT, dat het internet vanaf het begin juist een internationaal project was. Internationale samenwerking binnen ICANN kan er volgens hen voor zorgen dat het internet over de hele wereld correct blijft werken.

Met zijn verklaring volgt Trump het voorbeeld van de Republikeinse senator Ted Cruz, die onlangs al opriep tot het behouden van de controle over ICANN. 

De veranderingen bij ICANN zijn ook in de internetgemeenschap niet zonder controverse. Critici vinden dat de organisatie niet transparant genoeg is en te veel macht naar zich toe probeert te trekken. Internetorganisaties zijn echter overwegend positief over de transitie naar internationale controle.