Politie gaat op zoek naar plaatser seksfilmpje Chantal

De politie en het Openbaar Ministerie gaan proberen uit te zoeken wie het veelbesproken seksfilmpje van Chantal uit Werkendam op internet heeft gezet.

Dat zegt een woordvoerster van het OM in reactie op de uitspraak van de rechter in Breda. Het ROC West-Brabant hoeft van de rechter niet mee te werken aan het onderzoek van het meisje zelf.

Het OM laat weten dat het nu ''strafrechtelijke acties'' gaat ondernemen om helderheid in de zaak te krijgen. ''We willen weten wie erachter zit. Het lijkt logisch dat we ons gaan melden bij de school om dit te bekijken.''

Chantal probeert al lange tijd via rechtszaken te achterhalen wie het filmpje plaatste. Eerder sleepte ze Facebook voor de rechter, dat uiteindelijk een onafhankelijk onderzoek moest laten uitvoeren op zijn servers.

Daaruit bleek dat het IP-adres van de plaatser in gebruik was bij een bedrijf dat ICT-diensten verleent aan scholen in onder meer Breda, Roosendaal en Bergen op Zoom van ROC West-Brabant.

Het filmpje werd in januari vorig jaar op Facebook geplaatst. Het is gemaakt door de ex van Chantal, maar die ontkent dat hij het op internet heeft gezet. Het filmpje is veel bekeken en verder verspreid.

Privacy

De school weigert Chantal hulp bij het doorzoeken van computergegevens in deze slepende wraakpornozaak. Dat doet de school omdat de privacy van scholieren niet te schenden.

Volgens de rechter heeft Chantal ''niet aannemelijk kunnen maken'' dat er geen andere manieren zijn om de identiteit van de plaatser te achterhalen. Er loopt immers nog steeds een strafrechtelijk onderzoek dat opheldering kan bieden. De beschikbare computergegevens zijn 'bevroren' zodat deze beschikbaar voor onderzoek blijven, motiveerde de rechter.

Advocaat Thomas van Vugt, die Chantal vertegenwoordigt, zei eerder dat zij "ongelofelijk teleurgesteld" is door de nieuwste uitspraak. Hij zei dat justitie "het beste cybersecurityteam" op de zaak zou moeten zetten

Lees meer over:
Tip de redactie