De Russische veiligheidsdienst FSB bekijkt de mogelijkheid om al het internetverkeer binnen het land af te tappen en te ontsleutelen.

Zo moet het mogelijk worden om te scannen naar kernwoorden die zouden kunnen duiden op terroristische dreigingen, melden bronnen woensdag aan de krant Kommersant.

De FSB overweegt om een 'man in the middle'-aanval uit te voeren op het Russische internetverkeer, meldt de Russische oppositiesite Meduza op basis van het bericht in Kommersant. Met eigen apparatuur zou data kunnen worden ontsleuteld en opnieuw versleuteld terwijl het onderweg is van de server naar de gebruiker, of vice versa.

Voor de gebruiker zou dit niet merkbaar zijn; verbindingen die via het beveiligingsprotocol SSL worden versleuteld zouden er met deze methode nog altijd beveiligd uitzien door gebruik van een overheidscertificaat.

Bewaarplicht

In juni nam de Russische Doema al een wet aan die telecomproviders en internetbedrijven verplicht om gebruikersgegevens zes maanden lang op te slaan, zodat het eventueel kan worden doorzocht door de autoriteiten. Het gaat onder meer om opnames van telefoongesprekken en de inhoud van geschreven berichten.

De wet werd aangenomen om terreur beter te kunnen bestrijden, maar kon direct rekenen op kritiek van Russische internetbedrijven en privacyactivisten. NSA-klokkenluider Edward Snowden sprak van "de nieuwe Big Brother-wet in Rusland".