Het ROC West-Brabant hoeft niet mee te werken aan het onderzoek naar wie een intussen veelbesproken seksfilmpje van Chantal uit Werkendam op internet heeft gezet. Dat heeft de rechtbank in Breda woensdag bepaald.

De school weigert hulp bij het doorzoeken van computergegevens, omdat het de privacy van scholieren niet wil schenden.

Volgens de rechter heeft Chantal ''niet aannemelijk kunnen maken'' dat er geen andere manieren zijn om de identiteit van de plaatser te achterhalen. Er loopt immers nog steeds een strafrechtelijk onderzoek dat opheldering kan bieden. Hoewel dit onderzoek volgens Chantal nu stilligt, zijn de beschikbare computergegevens 'bevroren' zodat deze beschikbaar voor onderzoek blijven, motiveert de rechter.

Meewerken

Chantal eiste in een kort geding dat de school moest meewerken. Het IP-adres waar vanaf het gewraakte filmpje werd gepubliceerd, blijkt na onderzoek in gebruik bij een bedrijf dat ICT-diensten verleent aan scholen in onder meer Breda, Roosendaal en Bergen op Zoom van ROC West-Brabant.

De rechter vindt dat Chantal en haar advocaat alleen toestemming hadden kunnen vragen om de gegevens te krijgen van zes leerlingen van wie ze het vermoeden hebben dat ze het filmpje mogelijk hebben geplaatst. Hun eis is alleen gericht op het kunnen neerleggen van een schadeclaim, vindt de rechter. ''Het onrechtmatig handelen, hoe verwerpelijk ook, is al geruime tijd voorbij.''

Teleurgesteld

"Chantal is ongelofelijk teleurgesteld", vertelt advocaat Thomas van Vugt tegenover NU.nl. "Uiteindelijk zie je dus dat als je dit soort narigheid vanaf scholen of bibliotheken op het internet slingert, je daarmee wegkomt." 

Het filmpje werd in januari vorig jaar op Facebook geplaatst. Het is gemaakt door de ex van Chantal, maar hij ontkent dat hij het op internet heeft gezet. Het filmpje is veel bekeken en verder verspreid.

Van Vugt zal binnenkort de hoofdofficier middels een brief er toe proberen te bewegen "het beste cybersecurityteam" op de zaak te zetten. Chantal en haar advocaat beraden zich nog over een hoger beroep.