Hooggeplaatste leden van Duitse politieke partijen zijn over de loop van afgelopen zomer het doelwit geworden van hackaanvallen. Veiligheidsexperts van de Duitse federale overheid vrezen dat er een vreemde mogendheid achter de aanvallen zit.

Politici en medewerkers van diverse fracties in de Duitse Bundestag en in de deelstaatparlementen ontvingen e-mails die ogenschijnlijk afkomstig waren van de NAVO. In de e-mails werd informatie over de aardbeving in Italië of de militaire couppoging in Turkije aangeboden.

Als de beoogde slachtoffers op een link in de e-mail klikten, werd hun computer geïnfecteerd met spyware. Dat schrijft de Duitse krant Süddeutsche Zeitung dinsdag.

Cyberveiligheidsexperts van de federale Duitse overheid vrezen dat er een vreemde mogendheid achter zit. Met de eventueel verworven informatie uit de aanval zou die mogelijk de Duitse parlementsverkiezingen in de herfst van volgend jaar willen beïnvloeden.

Eerdere hack

De aanval doet denken aan een eerdere hackaanval op leden van de Duitse Bundestag. In 2015 kregen diverse parlementsleden e-mails die ogenschijnlijk van iemand bij de Verenigde Naties afkomstig waren en die informatie over de oorlog in Oekraïne aanboden.

De hackers wisten op die manier wachtwoorden te onderscheppen en konden zichzelf toegang verschaffen tot het netwerk in het Duitse parlement. Destijds werd vermoed dat Rusland erachter zat. Nadien is het gehele computersysteem van het parlement vernieuwd.

Ook de Democratische Partij in de Verenigde Staten werd voorafgaand aan een verkiezing gehackt. De FBI vermoedt dat Rusland daarachter zit en dat die met het lekken van buitgemaakte informatie invloed wil uitoefenen op de presidentsverkiezingen aldaar in november van dit jaar.