Het kabinet steekt in 2017 fors meer geld in het bestrijden van cybercriminaliteit. Daarmee moet onder meer het aantal onderzoeken naar internetcriminaliteit meer dan verdubbeld worden.

Dat blijkt uit de plannen voor 2017 die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde. Misdaad verschuift volgens het kabinet steeds meer van offline naar online.

Daarom wil het kabinet volgend jaar 5 miljoen euro uittrekken om online misdaad te bestrijden. Vanaf 2018 moet dat bedrag structureel omhoog gaan naar 14 miljoen euro.

Dat geld wordt onder meer gebruikt om de capaciteit van het Nationaal Detectie Centrum uit te breiden en om te investeren in het Team High Tech Crime van de politie.

Onderzoeken

Het aantal onderzoeken naar cybercrime ligt nu nog op 156, maar dat moet in 2018 groeien naar 360 onderzoeken, waarvan 50 complexe onderzoeken.

Daarnaast moet de wet Computercriminaliteit III, ook wel de terughackwet genoemd, mogelijk in 2017 al van kracht worden. Daarin wordt onder meer 'grooming' strafbaar gesteld en geeft de wet de politie de mogelijkheid om zelf computers te hacken.