Skype, eigendom van Microsoft, riskeert in België een boete van 48.000 euro, omdat het bedrijf de inhoud van specifieke bel- en videogesprekken niet wil delen met de autoriteiten.

In 2012 vroegen de Belgische autoriteiten Skype om informatie te overhandigen over gesprekken tussen twee gebruikers. Skype leverde e-mailadressen, accountgegevens en IP-adressen. De inhoud van livegesprekken leverde Skype echter niet, omdat dat volgens het bedrijf technisch niet mogelijk is, meldt de Belgische krant De Morgen

Skype-moederbedrijf Microsoft haalt daarnaast de privacy van de burgers aan. "Deze zaak roept belangrijke vragen op met betrekking tot de mate waarin de overheid op wettelijke wijze toegang heeft tot persoonsgegevens van burgers", aldus het bedrijf. 

Volgens het bedrijf is het sowieso niet gebonden aan de Belgische telecomwetgeving, omdat het hoofdkwartier in Luxemburg staat en het ook geen personeel of infrastructuur in België heeft. 

Het Belgische OM vorderde al een boete van 48.000 euro. De verdediging wil dat die vordering onontvankelijk wordt verklaard. De uitspraak volgt op 13 oktober.