Google is samen met adverteerders en uitgevers een organisatie tegen slecht reclamegebruik gestart. 

De Coalition for Better Ads werd op donderdag door Google aangekondigd op een advertentiebeurs in Duitsland, meldt Business Insider

De groep wil advertenties gaan beoordelen, door onder andere te kijken hoe groot de reclame is en hoeveel data hij verbruikt. Ook wordt gekeken in hoeverre advertenties websitebezoekers achteraf volgen. 

Op basis van het oordeel wordt een cijfer aan een advertentie toegewezen. Alleen reclame met een bepaalde score mag op de websites van aangesloten uitgevers worden gebruikt. Op deze manier moeten luide of slechte reclames worden gemeden.

Met het beoordelingssysteem hoopt de coalitie een standaard voor alle online advertenties neer te zetten. De eerste versie van de technologie wordt in het vierde kwartaal van 2016 verwacht. 

Naast Google hebben onder meer Unilever, The Washington Post, DMA, GroupM, Procter & Gamble en de European Publishers Council zich bij het initiatief aangesloten.

Adblock Plus

De reclameblocker Adblock Plus kondigde onlangs plannen aan om ‘acceptabele’ advertenties te tonen. Op deze manier hoopt het bedrijf geld te verdienen met reclame die minder storend is dan het geblokkeerde alternatief. 

Vermeende partners van Adblock Plus zeiden deze plannen echter te dwarsbomen. Deze bedrijven zeiden niet op de hoogte te zijn gebracht van het initiatief.