AMSTERDAM - De Europese Commissie start een onderzoek naar mogelijk ongeoorloofde prijsafspraken tussen de grootste printerfabrikanten.

Bedrijven die onder de loep genomen worden, zijn onder meer HP, Compaq, Lexmark, Canon en Epson. EU-commissaris Monti noemde geen namen van bedrijven die verdacht worden, maar HP, Lexmark, Canon en Epson beheersen een groot deel van de markt.

De zaak kwam aan het rollen na een groot aantal klachten over de hoge prijzen van de inktpatronen.De prijs van inktpatronen voor laser- en inktjet-printers ligt behoorlijk hoog. Met name de inkt van de printerfabrikanten is schrikbarend duur.

Merkspullen

Het vermoeden bestaat dat de genoemde bedrijven consumenten dwingen om hun eigen merkspullen te kopen, in plaats van goedkopere alternatieven. Volgens de fabrikanten dat deze inkt de printers kan beschadigen staat een verdere groei in de weg.

Er zijn wel goedkopere cartridges en hervul-sets in de handel, maar deze alternatieven hebben slechts een marktaandeel van 11 procent, schrijft de
Financial Times