Een vijftienjarig Duits meisje strijdt voor de komst van een hoofddoek-emoji, die nu nog ontbreekt. Ze wordt gesteund door de mede-oprichter van forum Reddit.

De Duitse Rayouf Alhumedhi heeft al contact met Unicode, de partij die onder meer emoji standaardiseert. Dat meldt Buzzfeed.

Het viel de vijftienjarige Alhumedhi op dat veel van haar vriendinnen hun evenbeeld vonden in een emoji, maar dat een versie met hoofddoek nog niet bestaat. Emoji met onder meer tulband en politiepet zijn er al wel, net als figuurtjes met een aanpasbare huidskleur.

Unicode is geïnteresseerd in het plan van Alhumedhi, en heeft haar laten zien hoe ze een formeel verzoek voor een nieuwe emoji kan doen. De leden van Emoji, waaronder bedrijven als Apple, Google, Microsoft en Facebook, stemmen over welke nieuwe emoji er worden toegevoegd aan het aanbod.

Pas in 2017

Omdat Unicode de standaard bewaakt, werken emoji op alle toestellen en in alle browsers. Onlangs voegde Unicode nog een regenboogvlag toe aan zijn aanbod, na verzoeken van onder meer een Nederlander.

Alhumedhi heeft al bijval gekregen van Reddit-mede-oprichter Alexis Ohanian, die een Ask Me Anything-sessie voor het meisje organiseerde. Het meisje probeert haar verzoek bij Unicode kracht bij te zetten door mensen te laten stemmen op haar emoji, via de site EmojiRequest. Ook die site is Unicode-lid en zegt emoji met de meeste stemmen uiteindelijk voor te dragen.

Als de hoofddoek-emoji wordt goedgekeurd, zal die waarschijnlijk pas in 2017 beschikbaar zijn. De laatste nieuwe lichting emoji is onlangs goedgekeurd en onder meer te vinden in iOS 10 en Android 7.0.