De Europese Commissie wil videoplatforms zoals YouTube en Dailymotion verplichten automatisch te zoeken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Dat maakt de Europese Commissie woensdag bekend in een nieuw voorstel.

Het dagelijks bestuur van de EU wil dat videodiensten waarop gebruikers zelf filmpjes kunnen uploaden "effectieve middelen opzetten" om automatisch liedjes of audiovisueel materiaal te detecteren, zodat de rechthebbenden vergoed kunnen worden of verwijdering kunnen vragen. 

YouTube beschikt al over zo'n systeem, genaamd Content ID. Het bedrijf investeerde zo'n 60 miljoen dollar in dat systeem. Volgens eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale Interne Markt) zijn er echter ook veel goedkopere alternatieven beschikbaar op de markt. 

Brussel komt daarnaast met een voorstel waarmee het makkelijker moet worden voor zenders en omroepen om hun programma's in andere landen uit te zenden, zowel over de kabel als online.

Ook wil de Commissie de zogenoemde naburige rechten ook laten gelden voor uitgevers, zoals al het geval is voor filmproducenten. Daarmee zou een uitgever een vergoeding moeten krijgen als er een artikel elders wordt geplaatst. 

D66

D66-europarlementariër Marietje Schaake is niet blij met de copyrightvoorstellen. "We hebben een echte copyrightrevolutie nodig die aangepast is aan de behoeften van de digitale kansen. Uitgevers hebben legitieme zorgen over dalende inkomsten, maar een reactionaire aanpassing van de copyrightwetgeving is niet het juiste antwoord op dit probleem."