Ziggo-klanten kunnen binnenkort naar films en series van Netflix kijken via hun Horizon-settopbox. Dat is het gevolg van een wereldwijde deal tussen Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo, en de Amerikaanse streamingdienst.

Liberty Global-directeur Mike Fries maakte die samenwerking woensdag bekend tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. 

Nederland is het eerste land waar de samenwerking zichtbaar zal zijn voor consumenten. Klanten zien de streamingdienst nog voor het eind van het jaar op hun Horizon-settopbox verschijnen. Daarna volgen de tientallen andere landen waar Liberty Global actief is op de markt voor vast internet en televisie.

Bestaande klanten van Netflix kunnen inloggen met hun accountgegevens op de Horizon-settopbox. Nieuwe klanten kunnen daar een Netflix-account aanmaken, zoals op andere apparaten ook mogelijk zou zijn. In de toekomst wil Liberty Global onderzoeken of Netflix ook betaald kan worden via de kabelrekening, maar dat is in het begin nog niet het geval.

MyPrime

Vorig jaar sloot ook KPN al een samenwerking met Netflix voor het aanbieden van Netflix via Interactieve TV. De streamingdienst wil op zo veel mogelijk apparaten actief zijn en doet dat ook steeds vaker via providers.

Ziggo krijgt een deel van de omzet die Netflix genereert als klanten zich aanmelden via hun kabelkastje, maar het bedrijf wilde daar niet verder over uitweiden. Er zijn in Nederland bijna 900.000 Ziggo-huishoudens met een Horizon-settopbox.

De kabelaar is ook eigenaar van de eigen streamingdienst MyPrime, die eind vorig jaar een kwart miljoen Nederlandse abonnees had. Dat is een stuk minder dan Netflix, en Liberty Global erkent dat nog wordt gezocht naar een 'niche' die MyPrime kan bedienen. 

Vodafone

In Nederland vormt Ziggo binnenkort een gezamenlijke onderneming met Vodafone. De twee bedrijven combineren hun vaste en mobiele handel om één sterkere concurrent van KPN te vormen.

Die provider is de afgelopen jaren gegroeid, onder meer door de opkomst van 'quad-play'-abonnementen, waarbij zowel vaste telefonie, televisie, internet en mobiele diensten worden afgenomen.

De fusie tussen Vodafone en Ziggo is al goedgekeurd door de Europese Commissie, maar de twee bedrijven zullen pas rond de jaarwisseling definitief samengaan. Eerst moet onder meer nog de vaste internethandel van Vodafone worden verkocht.