De plannen van Adblock Plus om een eigen advertentienetwerk op te zetten, worden gedwarsboomd door de partijen waar Adblock Plus juist mee zei samen te werken.

Eyeo, maker van de browserextensie Adblock Plus die advertenties blokkeert, maakte dinsdag bekend een marktplaats voor 'acceptabele' advertenties te starten.

Daarbij zou de technologie van AppNexus en Google worden ingezet om advertentieruimte te verhandelen. AppNexus zegt nu echter niet op de hoogte te zijn geweest van de plannen van Adblock Plus, en niet meer te willen samenwerken.

Adblock Plus werkte samen met het bedrijf ComboTag, maar inmiddels heeft AppNexus de banden met dat bedrijf helemaal doorgesneden. In een verklaring aan Business Insider zegt een woordvoerder van AppNexus dat ComboTag "geen toestemming" had voor de plannen met Adblock Plus.

Controversieel

Het verdienmodel van Eyeo is al langer controversieel; het bedrijf laat sommige, 'acceptabele', advertenties wel toe en verdient daar een percentage van de omzet mee. Critici zien dat als 'afpersing' van adverteerders.

AppNexus voegt zich woensdag bij die kritiek. "Eyeo creëert met zijn Adblock-product tolhuisjes op een openbare weg en roomt advertentiedollars af die direct naar uitgevers zouden moeten gaan", aldus een woordvoerder. "Wij hebben een lage dunk van die praktijken."

Google zegt niet op de hoogte te zijn van de samenwerking waar Eyeo en ComboTag over spraken. Het bedrijf zegt hier niet bij betrokken te zijn.

Een woordvoerder van Adblock Plus blijft volhouden dat een advertentiemarktplaats wordt opgericht via de technologie van Google en AppNexus. Het is onduidelijk wanneer de marktplaats van start moet gaan.