BUNNIK - iTunes, de populaire internetmuziekwinkel van Apple, heeft zijn vleugels uitgeslagen naar Nederland. Apple lanceerde dinsdag een Engelstalige EU-versie van de winkel, die ook Nederlandse muziekliefhebbers bedient.

De catalogus bevat bijna 700.000 nummers, die 99 eurocent per stuk kosten. Nederlandse muziek is echter nog maar in beperkte mate beschikbaar. Marco Borsato, de bestverkopende Nederlandse artiest, is zelfs helemaal afwezig.

Toch verwacht Apple de Nederlandse markt voor het legaal downloaden van muziek een belangrijke stimulans te geven. "Dat hebben wij tot dusver overal gedaan", stelde Eddy Cue, bij de Amerikaanse computerfabrikant verantwoordelijk is voor iTunes. Cue zei dinsdagavond dat er hard wordt gewerkt aan een groter Nederlands aanbod. "We zijn nog maar net begonnen".

Kinderschoenen

De verkoop van digitale muziek via internet staat in Nederland in de kinderschoenen. Er zijn inmiddels vele aanbieders, maar de meeste computergebruikers zoeken hun heil nog steeds in het illegaal kopiëren. Het onderzoeksbureau Forrester schatte in augustus dat de inkomsten uit legale verkoop dit jaar 2,4 miljoen euro zullen bedragen.

Apple heeft wereldwijd al meer dan 150 miljoen liedjes verkocht via iTunes. In juni zette de onderneming in Europa de eerste schreden met een Britse, Franse en Duitse winkel. Hoewel Apple dat niet hardop zegt, dient de muziekverkoop als katalysator voor de verkoop van zijn iPod-muziekspelers. Muziekuitgevers strijken het overgrote deel van de inkomsten uit iTunes op.