De Nederlandse muziekindustrie heeft zijn omzet in de eerste helft van het jaar flink zien toenemen door een grote groei in het gebruik van streamingdiensten.

Streamingdiensten leverden in de eerste zes maanden van 2016 in totaal 40 miljoen euro op, blijkt uit cijfers die brancheorganisatie NVPI dinsdag publiceerde.

In dezelfde periode van een jaar eerder waren streamingdiensten nog goed voor 26,4 miljoen euro aan omzet. Er werd dus een groei van 52 procent genoteerd.

Vinyl

Streaming is inmiddels goed voor meer dan de helft van de totale inkomsten van Nederlandse artiesten. De omzet van de muziekindustrie kwam in totaal uit op 72,3 miljoen euro, een verbetering van ruim 23 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De fysieke verkoop van cd's en lp's groeide met 2,4 procent naar 27,8 miljoen euro. Met name de populareit van vinyl draagt bij aan die groei, aldus de NVPI.

Digitale downloads spelen een steeds kleinere rol. Daaruit werd nog 4,5 miljoen euro aan omzet behaald, ruim 13 procent minder dan vorig jaar.

Groei

Omzet Nederlandse muziekindustrie

De Nederlandse muziekindustrie noteerde ook in 2015 al groei, na de slechtere prestaties van 2014. Tussen 2004 en 2012 halveerden de Nederlandse consumentenbestedingen aan muziek ruim. Sindsdien gaat het, met name dankzij de opkomst van streamingdiensten, weer beter met de muziekindustrie.